Linedances historie

For at opsummere Linedance i en kortfattet historie, skal vi kigge på forskellige kulturer. Det startede sandsynligvis med irsk (europæisk) folkemusik. En musikgenre som danses til med en dansestil, der har mange ligheder med Linedance. Mange typer folkedanse har også udøvet deres indflydelse. Gennem sammensmeltning af forskellige indvandrekulturer med deres forskellige dansestile, blev USA det land hvor Linedance udviklede sig til den nuværende form af Linedance.

Hvornår startede Linedance?

Linedance opstod allerede i midten af 1800 tallet i Nord Amerika. Mange indvandrere kom til USA i håbet om store guldfund eller oliefund. I de såkaldte guldgraverbyer samlede man sig om aftenen i saloontelte og fordi der var mangel af kvinder blev der danset på lines(rækker). Indianerne har sandsynligvis også bidraget til udviklingen af den moderne “Line Dance”, med deres egne folkedanse.

Gennem årene gik det op og ned i popularitet og dyrkelse af Linedance. Filmen Saterday Night Fever fra 1977 hvor John Travolta dansede “Electric Slide” var starten på et kæmpe opsving i USA, hvor danseformen blev populær som aldrig før. En af de ældste dans indenfor Linedance vi kender til, er “Tush Push” fra 1980 og som nok er en af ​​de første Linedance dans i den nuværende form.

Brad Paisley

I starten af 90″erne

Med Billy Ray Cyrus sangen “Achy Breaky Heart” i 1992 eskalerede interessen for Linedance for alvor verden over. I Denmark, men også i hele Europa, blev der derefter stiftet mange Linedanceklubber og dansede medlemmer til country musik af artister som Emmylou Harris, Alan Jackson, Kenny Rogers, Tammy Wynette og mange flere. Linedance i sin nuværende form bliver nu danset verden over. Linedance er stædigvæk meget populær, også fordi det er en af ​​de få danseformer, hvor du ikke har brug for en partner.

Linedance

Linedance er en formationsdans. Kendetegn for linedance er en gentagelse af de samme trin fra start til slut, af en melodi. Udover tags og restarts er denne gentagelse af sekvenser gennem en dans unik for Linedance. En dans består tid af 32, 48 eller 64 taktslag af musikken, den så bliver gentaget igen og igen. Musikken er uendelig vigtig, der danses til alt mulig forskellige musik genre/stiler. Af kendte koreografer kan nævnes: Robbie McGowan Hickie, Maggie Gallagher, Niels B. Poulsen, Maddison Clover, Rachael McEnaney og mange flere.

Choreographed by: Hazel Pace

Catalan Style

Den “Catalan Stil” er frem for alt en holdning. Den er ikke begrænset til at danse på hælene, spark, stomp eller tempoet. Det handler også meget om dynamik, passion og det at være sammen. Navnet stammer fra Catalonien. Af kendte koreografer kan nævnes: David Villellas, Adriano Castagnoli, Sandrine Tassinari, Bruno Moggia, Mario og Lily Hollsteiner og mange flere. Catalan Style er noget man mærke når man danse det. Den er dynamisk, krævende, hurtig med meget ”fodarbejde”.

  • Danserne holder altid mindst én tommelfinger i lommen eller bæltet, den anden arm bruges kun til at holde balance.
  • Knæene er let bøjet for at holde bedre balance.
  • Tøjet skal være egnet til emnet “Western”.
  • Cowboyhatten og cowboystøvler er obligatoriske.
  • Danses mest til countrymusik…!
David Villellas – Catalan style