Country musik historie

Countrymusik’s oprindelse ligger i sammensmeltning af indvandrers nationaliteter. De flyttede til den nye verden i det 18. århundrede for at starte et nyt liv der. De tog også deres traditionelle instrumenter Violin, Guitar, Banjo, Mandolin med. Denne såkaldte Hillbilly musik var en populær musikalsk blanding af: traditionel Folkemusik, Keltisk, Blues, Gospel, Irisk og Old-timer Musik, det blev grundlagt i det sydlige USA – nærmere i Appalachain Bjergene og denne musik udviklede sig hurtigt op gennem 1920’erne.

Den første plade som gav et millionsalg indenfor countrymusikkens genre var The Wreck of the Old 97 af Vernon Dalhart fra 1924. Countrymusikkens historie begyndte officielt d.1 august 1927. Det var den dato, hvor både lokomotivfører og sanger/jodler Jimmie Rodgers samt trioen The Carter-familien, som senere kom til at hedde The Carter Sisters, underskrev en pladekontrakt for Victor Records med producer Ralph Peer. De udgav mange grammofonplade med countrysange og var dermed med til at præge vejen i countrymusikken.

country musikkens historie, støvler, guitar
Guitaren forbindes ofte med country musik. Billede: Lisa Johnson.

Radio

Mange country kunstnere blev mere og mere kendte gennem forskellige radiostationer. En af radiostationen blev grundlagt i Nashville, Tennessee ved navnet WSM’s radio The Grand Ole Opry. Og der er ikke mange institution i verden, der er så uadskillelig forbundet med countrymusik som The Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee. Hvis man siger Nashville, tænke du straks på Countrymusik.

Film

Igennem filmindustrien “Hollywood” blev der skabt muligheder for syngende cowboys. De bragte Western ind i countrymusikken. Roy Rogers og Gene Autry var to syngende skuespiller, som blev enormt populær på sølvskærm i 1930’erne og 40’erne. I samme periode kom Patsy Montana frem med sangen “I Wanna Be A Cowboy’s Sweetheart”.

Honky Tonk Stil

Der er sandsynligvis ingen countrymusikstil, som havde- og stædigvæk har mere indflydelse på artister som denne stil. Musikken er kendt som Honky Tonk. Honky Tonk-musik talte til følelserne gennem dans og indtagelse af alkohol, og med kærligheden og tabet af en elsket som tema. De største country sangere i 40’erne og 50’erne af disse genre var Hank Williams, Patsy Cline og Ernest Tubb.

Outlaw Og Rock perioden

Betegnelsen Outlaw Country er en blanding af traditionel Country og Honky Tonk. Det var en ”lyd” en sound i 60’erne, som skulle revolutionere Country Musikken. Berømte Outlaw Country sanger er Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings og Merle Haggard. I den samme periode kom også countryrocken frem sammen med The Byrds, Bob Dylan, Creedence Clearwater Revival, Kris Kristofferson og The Eagles.  

To af den største kvindelige country kunstner op igennem tider skal også nævnes her. Den første er Loretta Lynn “Coal Miner’s Daughter” og den anden er Tammy Wynette “Stand By Your Man”. To enestående country sangerinde.

Emmylou Harris startede tidligt 70’erne karrieren med sange som “Together Again” og “C’est La Vie (You Never Can Tell)”. Op igennem 70’erne opstod en anden country lyd, med rødder i både Country og blød Rock. Hvem kender ikke Glen Campell med “Rhinestone Cowboy” eller John Denver med “Take Me Home Country Roads”.

Country/Pop Musik

Country Musikken blev rigtigt populær igen i de tidlige 80’er, men også mere poppet. Medvirkende var John Travolta’s “Urban Cowboy” filmen og Dolly Parton’s film “9 to 5”. Andre kunstnere fulgte trenden til den såkalte Country Pop. Fx. Kenny Rogers, Emmylou Harris, The Bellamy Brothers og Linda Ronstadt.

90’erne Countrysangere

Mange country kunstnere fandt i 90erne vejen tilbage til den mere traditionelle country. Navne som Alan Jackson, George Strait, Heather Myles, Garth Brooks og Toby Keith er navne som vi kender, i hvert tilfælde som linedanser, da vi har danset til nogen af deres sange.

Århundredeskift


Efter århundredeskiftet ved vi ikke hvad stilen kommer til og hedder, men vi lytter til Countrysanger som Keith Urban(australske), Carrie Underwood, Blake Shelton og Shania Twain(canadiske). Min personlige favoritter er Brad Paisley, Dean Brody og Mo Pitney. Her til sidst skal nævnes den indflydelse der har været fra irsk side, som viste sig i starten af 1920erne og som nu viser sig igen her op til 2020’erne. Af kunstnere kan nævnes Derek Ryan, Lisa McHugh og Nathan Carter.

Kilde: Wikipedia.